Njega kose vrlo je bitna, pogotovo ako vam je san lijepa plava kosa. S obzirom na to da je prirodnih plavuša na svijetu svega dva posto, do svijetlih uvojaka se jedino može doći korištenjem blajha.

Posvjetljivanje kose može dovesti do oštećenja i tako zaradimo suhe i ispucale vrhove, što može biti problem ako želimo pustiti dugu kosu. Vrhovi pucaju i stanjuju se, tako da kosa izgleda neugledno i nezdravo.

Prirodna boja moje kose je tamno plava/svijetlo smeđa s par prirodno plavih pramenova uz lice. Preko petnaest godina tretiram svoju kosu i naučila sam nekoliko stvari kako kosu održati zdravom.

ŠTO MANJE KORISTITE TOPLINU

Kod korištenja topline, primarno mislim na figaro i peglu za kosu. Fen je kod mene neizbježan jer ne volim osjećaj mokre kose na glavi, a k tome imam i jako dugu kosu kojoj je potrebno dosta vremena da se kompletno osuši.

Peglu koristim vrlo rijetko, no kada posegnem za njom kosu obavezno pripremim sprejem za zaštitu od topline. Toplinu podesim na maksimalno 180°C koja je dovoljna da izravna kosu. Za što učinkovitiji efekt, prije prolaska pegle po pramenu, istovremeno prolazim ravnim češljem koji neposredno prije pegle raščešljava kosu.

Ako se odlučim na uvijanje kose, onda koristim metodu bez topline. Snimila sam video na tu temu, tako da ga prilažem ispod.

PROIZVODI ZA KOSU

Na prvom mjestu su šampon i maska / regenerator za kosu. Koji šampon koristiti, to najbolje znate sami. Sve ovisi kakvo tjeme imate i u kakvom stanju je kosa. Neke osobe preferiraju profesionalne šampone, dok su drugima dovoljni obični drogerijski šamponi. Ono što je najbitnije je da šampon ne isušuje ili masti dodatno kosu.

Maska za kosu mi je must have kao drugi korak u pranju kose. Nanesem na same vrhove i to ne u nadi da će mi oporaviti kosu, već zagladiti. Raščešljavanje kose je puno lakše kada su vrhovi zaglađeni i nezamršeni, a šansa da će se lomiti je puno manja.

Dodatni korak je regenerator u spreju koji također olakšava raščešljavanje, no pored dobre maske ili regeneratora nije nužan proizvod.

ČEŠALJ ZA KOSU JE VRLO BITAN

Najbolji su tangler češljevi koji se mogu pronaći po pristupačnim cijenama. Osobno godinama koristim Ebelin tangler četku iz DM-a i njena cijena se kreće oko 50 kn.

Kada se kosa raščešljava potrebno je krenuti postepeno od vrhova prema tjemenu. Mnogo osoba kreće s češljanjem mokre kose od tjemena dok su vrhovi zamršeni što to dovodi do dodatnog lomljenja kose i vrhova.

NJEGA KOSE NAKON KORIŠTENJA TOPLINE

Završni korak je ulje za kosu. Na tržištu postoji mnoštvo ulja različitih cjenovnih rangova, no koja ulja su najbolja? Silikon je česti sastojak jeftinijih ulja. Iako na prvu zagladi vrhove i kosa izgleda njegovano, na duže staze može napraviti kontraefekt. Stoga je najbolji odabir neko prirodno ulje za njegu kose.

Najbolji i najpoznatiji sastojci su arganovo, makadamijino i laneno ulje. Spomenuta ulja se najčešće koriste na vrhovima kose za njegu, mekoću i sjaj.

Postoje i druga ulja koju su predviđena za stavljanje na tjeme kose. Primjerice, ricinusovo ulje pospješuje rast kose, čičkovo sprječava opadanje dok kokosovo vraća dubinsku hidrataciju.

Ono što je potrebno naglasiti je da ulje NIKAKO nemojte stavljati na kosu prije korištenja topline. Možete ju dovesti do oštećenja jer se ulje dodatno zagrije i dovodi do lomljenja i isušivanja kose.

NE POSTOJI MAGIČNI RECEPT

I na samom kraju želim reći da sami morate pronaći stvari koje funkcioniraju za vašu kosu. Jedan proizvod će nekome odgovarati, dok drugome neće. Isto tako jednoj osobi će kosa izrasti tri centimetra u mjesecu, drugoj jedan. Nismo svi isti i imamo različite tipove kose.

Njega kose i potraga za njenom savršenom rutinom može biti dugačka, no kada je jednom pronađete Vaša kosa će biti zahvalna.