U današnje moderno doba gotovo da ne postoji osoba koja nije pretrpjela stres i anksioznost barem jednom. Ubrzani način života, stres radi posla, plaćanja režija i mnogih drugih životnih izazova može ostaviti danak na našoj psihi. Pa kako si možemo pomoći?

STRES NIJE ANKSIOZNOST, ANKSIOZNOST NIJE STRES

Mnogi miješaju osjećaj stresa i anksioznosti. Kao što sam naslov kaže, anksioznost nije stres kao što stres nije anksioznost. Stres može prouzročiti našu anksioznost, a anksioznost može dovesti do stresa. Kako god, slične tehnike pomažu kod nošenja s tim problemima.

MINDFULNESS

Fokusirajte se na prostor i detalje oko sebe

Mindfulness je vrlo poznata i popularna tehnika. Mnogi tu metodu miješaju s meditacijom, koja joj je slična no nije u potpunosti ista. Mindfulness je proces odnosno naša svjesnost u danom trenutku. Umjesto prepuštanja našim anksioznim mislim, cilj je fokusirati se na prostor oko sebe i emocije u nama.

Primjerice, šećete šumom sa psom. U glavi vam se roji mnoštvo problema ili visite stalno na mobitelu. Umjesto da se fokusirate na to, fokus prebacite na prirodu oko sebe. Kakve boje je lišće? Koje mirise osjećate? Da li osjećate toplinu ili hladnoću na koži? Obraćate pozornost na sve one male detalje koje život čini ljepšim. Tako živite u trenutku i umanjujete stres i anksioznost, a cilj je prakticirati tu metodu što više za bolji efekt.

Ako vas zanima više o tome, ostavljam link na YouTube clipove u kojima možete pronaći detaljne upute.

TJELOVJEŽBA

tjelovježba
Pokrenite se!

Tjelovježba je izvrstan način za smanjenje nivoa stresa i anksioznosti. Joga, trčanje, ples ili bilo koji drugi oblik aktivnosti donosi veliku dobrobit. Fizička aktivnost umanjuje hormone stresa poput adrenalina i kortizola, te povećava hormone sreće serotonin i endorfin. Osobno zadovoljstvo nakon treninga je samo jedan dodatni plus.

ČIŠĆENJE I POSPREMANJE

pospremanje
Tko kaže da pospremanje ne donosi benefite za naše mentalno zdravlje?

Ovo će možda zvučati nekim osobama čudno ili smiješno, no čišćenje uvelike pomaže kada ste jako anksiozni i nemirni. Tko kaže da nervoznu energiju ne možete pretočiti u nešto korisno? Čišćenje i pospremanje donosi osjećaj mira i organizacije koja nam možda manjka u tom trenutku života.

GLAZBA I FILMOVI

Slušanje glazbe
Slušanje glazbe

Ne kažu bez razloga kako glazba ima terapijski učinak. Nije bitno o kojem tipu glazbe je riječ, ako vam odgovara samo poglasnite radio ili stavite slušalice. Također, na YouTubeu imate mnoštvo melodija za smirenje i vođenih meditacija koje uvelike mogu pomoći.

Filmovi mogu donijeti utjehu. Upalite svoj omiljeni film i TV seriju i opustite se. Nekada film koji oduvijek volimo može pomoći kod anksioznosti i stresa jer nas automatski transformira u neko drugo doba.

KUĆNI LJUBIMCI

Kućni ljubimci pružaju bezuvjetnu ljubav
Kućni ljubimci nam pružaju bezuvjetnu ljubav

Dokazano je kako kućni ljubimci pozitivno utječu na mentalno zdravlje. Ako je riječ o tjeskobi, igra i maženje s kućnim ljubimcem može skrenuti misli i pružiti utjehu. Ako imate psa, to je odličan način da vas potakne na fizičku aktivnost za koju smo već rekli koje sve dobrobiti nosi. Nebitno da li imate hrčka, mačku ili konja, posvećenost životinjama može donijeti samo pozitivan učinak.

KREATIVNO IZRAŽAVANJE

Kreativno izražavanje
Kreativno izražavanje

Nebitno o čemu je riječ – slikanje, fotografija, izrada nakita ili figurica, činjenica je da kreativno izražavanje uvelike pomaže. Kada se posvetimo kreativnim aktivnostima, fokusiramo se na ono što je pred nama. Barem na trenutke zaboravljamo na svoje probleme, a za nagradu imamo i rezultat ako sami izradimo nešto. Osjećaj zadovoljstva je tada veći 🙂

Svi savjeti proizlaze iz mojeg osobnog iskustva i onoga što je meni pomoglo. Nisam stručna osoba i za sve konkretne savjete i pitanja preporučujem da se obratite svojem liječniku.